Boekentips september

Sanne Dorrepaal en Sandra van Wagensveld hebben heel wat afgelezen deze zomer! Hieronder delen zij een aantal boekentips zodat je het schooljaar met frisse leesinspiratie kan beginnen.

 

Vuurtorenbeer – Mathilde Stein en Piet Grobler

Een heel lief verhaal om voor te lezen of zelf te lezen (voor beginnende lezers). Het verhaal gaat over Vuurtorenbeer die altijd reikhalzend uitkijkt naar de postboot. Want die brengt de krant waarin de verhalen van Avonturenbeer te lezen zijn. Avonturenbeer maakt de meest krankzinnige, spannende dingen mee.

Als op een dag Avonturen beer schipbreuk leidt op het eiland van Vuurtorenbeer is hij helemaal in zijn nopjes met deze bijzondere gast. Maar Avonturenbeer blijkt in het echt een stuk saaier te zijn dan hij dacht. En ook niet zo sociaal en vaak knorrig. En zijn stoere verhalen? De meeste komen uit de grote duim van Avonturenbeer die vooral erg goed is in praten en opscheppen. In het echt blijkt Vuurtorenbeer toch de dapperste van de twee.

Achter de stoere praatjes van Avonturenbeer zit angst en onzekerheid en tussen de twee beren ontstaat een vriendschap.

Een grappig boek met een mooie moraal.

 

Spannend verhaal over liefde en afscheid nemen

Zoef! – Janneke Schotveld (8+)

De boeken van Janneke Schotveld zijn fantasievol en de hoofdpersonen echte redders. Denk bijvoorbeeld aan Superjuffie die superkrachten heeft dieren redt als ze krijtjes heeft gegeten. In haar nieuwe boek Zoef is de heldenrol weggelegd voor het vliegende tapijt Zoef (officieel heet het tapijt Zafar Omar Emin Faroek de Veertiende). Het tapijt wordt door de moeder van Amir van zolder gehaald na het overlijden van hond Oela, Amirs beste vriend. In plaats van Oela kan tapijt Zoef nu ’s nachts naast Amir op de grond liggen.

Maar al gauw blijkt het tapijt, dat Amirs moeder meenam uit Perzie, tot leven te komen. Zoef kan vliegen, praten, troosten en lol trappen. En het tapijt neemt Amir mee op reis naar ‘de grens’ om daar hond Oela terug te halen. Het is een spannend avontuur dat ze dan beleven en kinderen die Alice in Wonderland hebben gelezen zullen herkenbare dingen tegen komen.

Zoef en Amir (en de lezer) leren dat afscheid nemen soms iets is waar je niet aan ontkomt en dat daar verdriet en pijn bij horen. Het verlies van een huisdier is vaak het eerst grote verlies in het leven van kinderen en Schotveld heeft hier een prachtig verhaal over geschreven. Aanrader!

 

Fantasierijk leesavontuur voor de middenbouw

Wie achter deze deur verdwaalt – Rindert Kromhout & Tonke Dragt (8-11 jaar)

In dit bijzondere boek word je meegenomen in een raadselachtig avontuur dat Tonke Dragt samen met Rindert Kromhout heeft geschreven. Het boek zit vol met verwijzingen naar Tonke Dragt en heeft prachtige illustraties van Linde Faas. Het boek gaat over de verlegen Laurenzo. Hij mag op bezoek bij een beroemde schrijfster. In haar huis ontdekt hij een deur die op slot zit. Volgens de schrijfster wachten achter die deur onbekende landen, die je alleen kunt betreden met een visum dat goedgekeurd moet worden door de ambassadeur. Laurenzo’s klas twijfelt: wie is die geheimzinnige ambassadeur? Wat wacht er achter die deur? Er is maar één manier om daarachter te komen…

Wat ik erg sterk vind aan dit boek is de manier waarop het belang van lezen en leesplezier naar voren komt in het boek. In het boek wordt benadrukt dat je door te lezen in diverse landen en nieuwe avonturen terecht kan komen, hiervoor hoef je niet fysiek op reis te gaan. Ook de rol van de meester in het boek wordt op een serieuze en professionele manier beschreven. Door deze herkenbaarheid is het een zeer geschikt boek om mee te starten als voorleesboek in bijvoorbeeld groep 5 of 6.

Via deze website kun je een leesfragment van het boek downloaden:

Wie achter deze deur verdwaalt – Rindert Kromhout en Tonke Dragt (kinderboeken.nl)

 

Mijn jaar in een tent – Tiny Fisscher 10+

Geld ophalen voor een goed doel gebeurt op de meeste scholen wel eens. Zo ook op school bij de 12-jarig Zwaan. Zij wil geld ophalen voor vluchtelingenkinderen en besluit in een opwelling om een jaar lang in een tent te slapen in de achtertuin. Net zoals vluchtelingen noodgedwongen moeten doen.

Dit fijn en vlot geschreven verhaal is een verslag van de bijzonere jaar waarin Zwaan haar angsten leert overwinnen, vrienden wordt met haar nieuwsgierige buurjongen en haar streefbedrag (40.000 euro) uiteindelijk ruimschoots haalt. Niet alleen Zwaans angsten worden in dit boek mooi beschreven ook de angsten van anderen (ouders, vriendjes en klasgenoten) komen aan bod. Want Zwaan komt erachter dat niet iedereen net zo solidair is met vluchtelingen als zij is.. Een perfect boek om burgerschapsthema’s zoals solidariteit en diversiteit aan te snijden.

Een lekker voorleesboek voor de bovenbouw.

 

Prachtig meeslepend verhaal voor de bovenbouw

De macht van Algas – Marco Kunst (10+)

Dit fantastische boek speelt zich af in de toekomst: in het jaar 2317. Het water is gestegen en Nederland heeft nieuwe grenzen. Walcheren is het allerlaatste Zeeuwse eiland dat standhoudt. De vier klasgenoten Naomi, Bries, Lutijn en Wikke maken op een avond de grootste storm uit hun leven mee. Bijna lijkt hun prachtige Walcheren ten onder te gaan. Echter weet het machtige bedrijf Algas een grote ramp te voorkomen. De prijs voor hun redding is alleen erg hoog… De vier klasgenoten proberen het eiland te bevrijden uit de machtige handen van Algas.

Het boek weet je vanaf de eerste bladzijde mee te sleuren in het verhaal. Ieder hoofdstuk is geschreven vanuit één van de vier hoofdpersonen. Het verhaal is avontuurlijk geschreven en laat zien hoe de kinderen samen hun krachten bundelen. Het boek is passend bij diverse thema’s: toekomst, vriendschap, Nederland en macht. Daarnaast uitstekend geschikt als voorleesboek in groep 7 of 8. Grote aanrader dus!