Coaching

Coaching is het gericht vergroten van competenties ter bevordering van het functioneren”.

Vanuit een exclusieve relatie gekenmerkt door vertrouwen, veiligheid en ondersteuning word jij aangesproken op jouw eigenaarschap, zodat jij komt tot reflectie en ontwikkeling.

De coaching wordt door coachees ervaren als een mooi, intensief traject waarbij jij met ondersteuning van een coach in vertrouwen je kan focussen op jouw professionele ontwikkeling d.m.v. een leervraag.

Spaarnesant heeft veel talent in huis

Op deze pagina vind je een aanbod van verschillende vormen van coaching/begeleiding:

Wist je dat de gesprekken – indien je dat wenst- ook online kunnen plaatsvinden?
Je stemt dit zelf af, naar behoefte, met je coach.
Wil je graag gebruik maken van coaching?
Lees de informatie op deze pagina en vul de aanvraag in!

Coaching on the job

Als coach on the job sta ik naast je; Op een laagdrempelige manier bespreken wij samen wat jij nodig hebt op organisatorisch, didactisch en pedagogisch gebied.
Dit kan bijvoorbeeld door samen een les voor te bereiden, samen les te geven en samen te reflecteren. Daarnaast gaan wij op zoek naar jouw ontwikkelpunten, maar vooral naar jouw kwaliteiten. Heb je behoefte aan feedback, wil je dat iemand eens met je meekijkt of wil je met iemand sparren over jouw manier van werken? Dan ben je bij ons aan het goede adres!

 • Renata

  Leerkracht zijn, is een multifunctionele taak/passie. Lesgeven, klassenmanagement, orde houden, structuur, administratie. Als ‘coach on the job’ ga ik samen met jou onderzoeken waar je al goed in bent, wat werkt en waar je in wilt verbeteren. Jij bepaalt de koers en ik sta naast je om je hierbij te helpen en te ondersteunen.

 • Esther

  “Mijn passie voor het lesgeven en het zien van wat kinderen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen, zorgen ervoor dat ik dat heel graag wil overbrengen aan andere leerkrachten. Je kunt het namelijk nog zo goed geleerd hebben tijdens je studie, maar soms is het draaien van een klas met alles wat daarbij komt kijken, lang niet altijd zo makkelijk. Waar ben je al heel goed in en waar liggen verbeterpunten?  Hoe kun je alles waar je al goed in bent inzetten om een nog betere leerkracht te worden? Graag ga ik met je in gesprek om samen te werken aan je groei en het in gang zetten van een positieve ontwikkeling in het lesgeven”.


Beeldcoaching

Het werken met filmopnames van klassensituaties is wetenschappelijk bewezen een van de meest effectieve vormen van leerkracht begeleiding. Een traject gaat uit van jouw persoonlijke leervraag.

Het begin is spannend maar als je eenmaal gewend bent om naar beelden van jezelf te kijken, gaat er een wereld voor je open. Bij het observeren van interactie tussen jou en de kinderen te zie je precies wat goed voor jou werkt en waar kansen liggen. In een volgende les zet je in op de kwaliteiten die je bij jezelf en de leerlingen gezien hebt, succes gegarandeerd…

Kijken naar en werken aan mogelijkheden en kansen geeft energie; dit zie en voel je direct terug in je dagelijkse praktijk.

Een voorbeeld van een traject zie je in onderstaand filmpje:
“Beeldcoaching in beeld”

 

 • Daniëlle

  “Graag ga ik in gesprek over het lesgeven en wat dat mooi maakt. Ik heb interesse in wat mensen denken, voelen en willen en vind het belangrijk om te kijken naar wat goed gaat. De talenten van mensen te ontdekken en daarop te wijzen door inlevend, positief, betrokken en integer te zijn.”

 • Anita

  “Het is fijn om leerkrachten te helpen bij dingen die ze lastig vinden. We zoeken naar manieren om het anders aan te pakken, waarbij de oplossingen die leerkrachten zelf bedenken altijd het beste werken. Alleen al samen nadenken over hoe je het wilt gaan aanpakken helpt. De videobeelden laten zien wat er goed gaat. Je verwacht drama, maar je krijgt lof. Het gaat erom je gereedschapskist steeds verder te vullen met verschillende manieren om iets aan te pakken, om het onderwijs te organiseren, om een leerling te ondersteunen, enz.  Het is prachtig om, ook voor mij, telkens weer nieuwe inzichten op te doen. We blijven leren, van en met elkaar”.
  Mijn motto: – bevragen – bedenken – bekijken – bewonderen – bewust worden

 • Eva

  Mijn passies is om de professionele ontwikkeling van mensen te begeleiden en intrinsieke motivatie te ontdekken en te vergroten.

  “Het is mooi wanneer je talenten van jezelf ontdekt waar jij zelf niet van bewust bent. Dit, versterkt door jouw unieke persoonlijke kwaliteiten, laat precies groeien wat jou uniek maakt. Samen kijken vanuit andere perspectieven, waardoor er een nieuwe positieve dynamiek met je omgeving en ruimte ontstaat voor ontwikkelingen. Hierdoor haal je meer voldoening en plezier uit je werk.”

  Collega’s omschrijven mij als authentiek, helder, positief, oplossings- en actiegericht.


Sterkte/motivatiecoaching

Dit traject brengt motivatie, energie en plezier in jouw werk. Het helpt jou te ontdekken in welke omstandigheden jij het beste tot je recht komt. Door jouw diepe drijfveren te kennen, leer je professionele keuzes te maken die goed bij jou passen en ontwikkel je extra veerkracht om overeind te blijven als het even tegenzit.

Jouw ontwikkelingsvraag staat centraal en samen gaan we op zoek naar wat jou in beweging zet. We verkennen en richten ons op jouw “persoonlijk kapitaal”: jouw kernkwaliteiten, talenten, normen en waarden – ook wel diepe drivers genoemd.

Je vormt een innerlijk professioneel kompas, een tool waar je je hele loopbaan gebruik van kan maken. Sterkte/motivatiecoaching werkt burn-out preventief en is gebaseerd op de principes van positieve psychologie en 3-D leren: Diepgaand, Duurzaam en Doorwerkend in gedrag. Een traject bestaat uit ongeveer 4 à 5 sessies.

Bronnen: “Krachtgericht coachen” (Fred Korthagen en Ellen Nuijten), “Ik kies voor mijn talent” (Luk Dewulf) en “Mijn binnenste buiten: Werken aan je professionele identiteit” (Manon Ruijters).

Meer weten, kijk naar deze presentatie.

 • Eva

  Mijn passies is om de professionele ontwikkeling van mensen te begeleiden en intrinsieke motivatie te ontdekken en te vergroten.

  “Het is mooi wanneer je talenten van jezelf ontdekt waar jij zelf niet van bewust bent. Dit, versterkt door jouw unieke persoonlijke kwaliteiten, laat precies groeien wat jou uniek maakt. Samen kijken vanuit andere perspectieven, waardoor er een nieuwe positieve dynamiek met je omgeving en ruimte ontstaat voor ontwikkelingen. Hierdoor haal je meer voldoening en plezier uit je werk.”

  Collega’s omschrijven mij als authentiek, helder, positief, oplossings- en actiegericht.


Dieptecoaching

Bij dieptecoaching staan de persoonlijke waarden centraal en gaat het om bewustwording van oude patronen die belemmerend werken. Wanneer je je bewust wordt van deze patronen, kun je je handelen wijzigen en andere besluiten nemen in het dagelijks leven. In ongeveer zes coachingssessies krijg je inzicht waar jouw gedrag vandaan komt en krijg je de tools om je gedrag te veranderen.

Voorbeelden van ontwikkelvragen m.b.t. dieptecoaching:

 • Ik weet mijn grenzen niet goed, ik ga er vaak overheen
 • Ik wil meer genieten, ik zit nu het grootste deel van mijn tijd in verplichtingen
 • Ik zeg altijd ‘ja’, ook wanneer ik eigenlijk niet kan/wil
 • Ik vind het lastig om te gaan met feedback en voel mij dan aangevallen
 • Ik wil graag bewust keuzes maken
 • Anita Snoek

  “Dieptecoaching is een prachtig middel om jezelf te ontwikkelen. Daar heb je niet alleen voordeel van in je werk, maar ook in je privéleven. Wellicht worstel je met vraagstukken als: Waarom wil ik alles perfect? Waarom slaan mensen mij altijd over? Waarom kom ik met regelmaat in conflict, terwijl ik het goed bedoel? Hoe kan ik stoppen met oordelen over mijzelf?

  Ik kan goed luisteren en weet jou te prikkelen om zelf tot inzicht te komen in wat je onbewust doet. Dat kan bijvoorbeeld met de Voice Dialogue methode, waarbij je zult ontdekken hoe verrassend wijs je bent – zonder dat je het zelf wist!”

 • Femke

  “We merken het allemaal wel eens; dat je iets doet om aardig gevonden te willen worden, of je baalt van een fout. Maar wat als je altijd aardig gevonden wilt worden, en daardoor aan jezelf voorbijgaat? Wat als je bijvoorbeeld geen nee kunt zeggen of altijd alles goed wil doen? Als dieptecoach kan ik je helpen inzicht te krijgen in het gedrag waar je last van hebt. Daar gebruik ik verschillende werkvormen voor. Waarom doe je wat je doet en wat levert het je op? Hoe zou je het liever willen? Ik word er blij van als ik zie dat er een ontwikkeling in gang gezet wordt.”

 • Jaap

  “Ik heb als coachende leidinggevende op verschillende scholen gewerkt. Ik ben daarnaast de laatste tien jaar met veel passie als dieptecoach werkzaam. Ik word omschreven als wijs, verbindend en duidelijk met compassie. Doelgericht werken vind ik ook als coach erg belangrijk.”


Meld je aan voor coaching

Verstuur je aanvraag via het bijgaande formulier. Heb je nog aanvullende vragen of kom je er niet uit? Neem contact met ons op via academie@spaarnesant.nl of 023 5430100

* verplicht veld om in te vullen