Kansengelijkheid, een kwestie van tijd - Spaarnesant Academie Kansengelijkheid, een kwestie van tijd - Spaarnesant Academie

Laden Cursussen
  • Dit evenement is voorbij.

Kansengelijkheid, een kwestie van tijd

« Terug naar aanbod

Elke school heeft de tijd om de kloof te overbruggen

In deze workshop geeft Marjolein Ploegman inzicht in het aandeel dat de school heeft in het vergroten of verkleinen van kansengelijkheid. Daarbij verliest ze de realiteit niet uit het oog: de grote maatschappelijke opdracht van scholen en de uitdagingen waarmee het onderwijs kampt, zoals het tekort aan leraren. Ze maakt helder waar de handelingsruimte van professionals zich bevindt. Niet alleen theoretisch onderbouwd, maar met concrete voorbeelden en handvatten om beredeneerde keuzes te maken in schoolbeleid en de inrichting van het onderwijs op je school.

Scholen maken allerlei beleidskeuzes die gevolgen hebben voor de kansen(on)gelijkheid van hun leerlingen. Bij sommige keuzes zijn we ons er niet van bewust dat ze onbedoeld de kansen van kinderen kunnen verkleinen. In het boek ‘Kansengelijkheid een kwestie van tijd’ wordt uiteengezet hoe beslissingen over bijvoorbeeld didactische keuzes, toetsbeleid, spreiding van de onderwijstijd en ouderbetrokkenheid gevolgen kunnen hebben voor de kansen van leerlingen. Als hierin meer inzicht is, kan het schoolteam bewuster beleid ontwikkelen en beslissingen nemen.

Ter voorbereiding bestel je zelf het gloednieuwe boekje hierover. Je kunt dit declareren via je administratie op kosten van de Academie.  Van de deelnemers wordt verwacht dat ze dit hebben ingekeken voorafgaand aan de studiemiddag. Daarnaast wordt iedereen uitgenodigd om vragen te formuleren en deze mee te nemen naar de studiemiddag. Een enkele studiemiddag is natuurlijk te kort tijd om alle stof door te werken, te doorgronden en te vertalen naar de eigen schoolpraktijk. Het is wel een zinvolle aanzet om kennis te maken met nieuwe perspectieven op onderwijs- en werktijd.

 

  • Woensdag 20 maart 2024
  • Van 14:30 uur
  • Tot 17:30 uur
  • De Peppelaer
  • Marjolein Ploegman
  • Workshop
  • 21 plekken
  • Categorie 0

Inschrijven

Om je in te schrijven moet je ingelogd zijn.

Heb je nog geen account aangemaakt? Registreer je op deze pagina!

Cursuslocatie

De Peppelaer
Haarlem

Leidseplein 33
Haarlem, 2013 PW

Cursus door

Marjolein Ploegman

Zelfstandige onderwijs- en organisatiekundige www.marjoleinploegman.nl Oprichter/bestuurder/ directeur van De School in Zandvoort (2003-2016).

Wil je niets missen? Bekijk dan ons gehele aanbod.

Volledige aanbod