Innovatie

Innovatie vind overal in onderwijsland plaats. Vanuit Spaarnesant motiveren we het starten van pilots, proeftuinen en experimenten als ze ontstaan in samenwerking en vanuit een heldere bedoeling!

Binnen Spaarnesant wordt iedereen uitgenodigd zijn eigen professionele ruimte te verkennen en op zoek te gaan naar zijn/haar pedagogische opdracht. dat zorgt ervoor dat ontwikkeling en soms zelf innovatie een logisch gevolg is. De definitie van onderwijsinnovatie is dat het onderwijs voor studenten of leerlingen verbetert, met behulp van een nieuwe aanpak of technologie.

Om die ontwikkeldrang te stimuleren en te ondersteunen organiseren we een aantal zaken:

  • De jaarlijkse Spaarnesant innovatiebeurs (lees meer)
  • De Willie Wortel Wedstrijd met Singrid van Waarde
  • Activiteiten binnen de academie

We werken niet met een vast leernetwerk. We komen bijeen op thema’s en onderwerpen waar we ons over verwonderen, verbazen en een oplossing voor een probleem zoeken. We willen daarom een flexibel collectief blijven.

Coördinatoren

Danny Bark en Sanne Groot zijn beiden schooldirecteuren.

Singrid van Waarde organiseert de Willie Wortel Wedstrijd en is ook leerkracht op de Bos en Vaartschool.

Geïnteresseerd in innovatie?
Je kunt contact met ons opnemen door rechts het formulier in te vullen. We attenderen je ook graag op de masteropleiding Leren en innoveren.

Aanmelden leernetwerk

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Willie Wortel Award

De Willie Wortel Award is een project voor de groepen 7 en duurt ca. 7 weken waarin er op school wordt gewerkt aan een innovatief ontwerp. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar je zult je verbazen over waar de kinderen mee komen! De leerkracht is slechts observator en begeleider.

Binnen dit project worden kinderen op veel manieren uitgedaagd: samenwerkend leren, taken verdelen, oplossend denken, onderzoeken, een goed verhaal kunnen vertellen, presenteren, etc.

Lees meer en schrijf je in!


 

Spaarnesant Innovatie beurs

Één van de ambities van Spaarnesant is om innovatie in het onderwijs de ruimte te geven en te stimuleren. Daarom introduceren we komend jaar ‘de SPS innovatiebeurs‘, een geldbedrag voor medewerkers met de beste ideeën voor onderwijsinnovatie die daarmee gerealiseerd mogen worden.

We zijn op zoek naar enthousiaste medewerkers die onderzoekend en ondernemend ingesteld zijn en aan de slag willen met een vernieuwend plan of idee binnen hun school.

De 6 beste ideeën worden elk gesponsord met een geldbedrag van maximaal €2.000. Het bedrag kan al worden ingezet in het schooljaar 2019-2020. Het budget kan worden besteed aan materiaal, literatuur, scholing of ambulante tijd. Ook is er de mogelijkheid tot co-financiering vanuit de school als de innovatie tevens op schoolniveau plaatsvindt.

Aanvragen worden beoordeeld door een commissie van drie leden. Zij stellen vast of een aanvraag voldoet aan gestelde voorwaarden en maken een keuze bij meerdere geschikte aanvragen.

 

 

Voorwaarde(n) aanvraag:

  • Je werkt op school aan een verandering van het onderwijsproces. Deze verandering is duurzaam en ‘nieuw’ binnen Spaarnesant en vraagt om onderzoek en ontwikkeling.
  • Binnen de innovatieve ontwikkeling heb jij verantwoordelijkheid en zeggenschap. Jouw rol is duidelijk beschreven binnen de aanvraag. Je betrekt je directe collega’s op actieve wijze.
  • De schoolleiding is op de hoogte van het plan en van deze aanvraag.
  • In je aanvraag geef je informatie over de doelstelling, de werkwijze en planning van de innovatie. Kies zelf een passende manier om je aanvraag te doen!
  • Je staat open voor het delen van je ideeën en resultaten.
  • In het afgelopen jaar hebben we allemaal ervaren dat een hybride vorm van onderwijs door corona interessante vernieuwingen van het onderwijs vraagt. Tof als jouw idee inspeelt op deze nieuwe vorm van lesgeven en leren!