Innovatie

Innovatie vind overal in onderwijsland plaats. Vanuit Spaarnesant motiveren we het starten van pilots, proeftuinen en experimenten als ze ontstaan in samenwerking en vanuit een heldere bedoeling!

Binnen Spaarnesant wordt iedereen uitgenodigd zijn eigen professionele ruimte te verkennen en op zoek te gaan naar zijn/haar pedagogische opdracht. dat zorgt ervoor dat ontwikkeling en soms zelf innovatie een logisch gevolg is. De definitie van onderwijsinnovatie is dat het onderwijs voor studenten of leerlingen verbetert, met behulp van een nieuwe aanpak of technologie.

Om die ontwikkeldrang te stimuleren en te ondersteunen organiseren we een aantal zaken:

  • De jaarlijkse Spaarnesant innovatiebeurs (lees meer)
  • De Willie Wortel Wedstrijd met Singrid van Waarde
  • Activiteiten binnen de academie

We werken niet met een vast leernetwerk. We komen bijeen op thema’s en onderwerpen waar we ons over verwonderen, verbazen en een oplossing voor een probleem zoeken. We willen daarom een flexibel collectief blijven.

Coördinatoren

Danny Bark en Sanne Groot zijn beide schooldirecteuren. Respectievelijk op de Cirkel en de Wijde Wereld. Singrid van Waarde organiseert de Willie Wortel Wedstrijd.

Geïnteresseerd in innovatie?
Je kunt contact met ons opnemen maar we attenderen je ook graag op de masteropleiding Leren en innoveren onder de aandacht. Lees verder op de website van InHolland

Aanmelden leernetwerk

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Willie Wortel Wedstrijd

Mijn naam is Singrid van Waarde, leerkracht, productontwerper en ondernemer.
Op obs Bos en Vaart in Haarlem ben ik in 2018 een pilot gestart voor de jaarlijkse Willie Wortel Award. Dit is door de kinderen zo enthousiast ontvangen, dat ik het in 2020 heb ingediend en in aanmerking ben gekomen voor de Innovatie Subsidie bij Stichting Spaarnesant!

Deze Willie Wortel Award competitie is gebaseerd op het Beste Idee van Nederland, een programma dat werd uitgezonden op Veronica (2004-2006) en SBS6 (2007-2015): wie bedenkt het beste, uitvoerbare, innovatieve idee.

INSCHRIJVEN VOOR JANUARI 2023 KAN HIER!

WAT HOUDT HET IN
De Willie Wortel Award is een project voor de groepen 7 en duurt ca. 7 weken. Ongeveer 2 uur per week wordt er op school gewerkt aan een innovatief ontwerp. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar je zult je verbazen over waar de kinderen mee komen! De leerkracht is slechts observator en begeleider.

Na de introductie in de klas, kunnen er teams gemaakt worden van maximaal 6 kinderen. Samen gaan ze aan de slag en een idee bedenken, taken verdelen en onderzoek doen.

Binnen dit project worden kinderen op veel manieren uitgedaagd: samenwerkend leren, taken verdelen, oplossend denken, onderzoeken, een goed verhaal kunnen vertellen, presenteren, etc. Voor ieder kind is er een taak op het niveau dat het kind aankan. Hier ligt tevens een begeleidende taak voor de leerkracht.

KWARTFINALE: Na 6 weken + een week vakantie is de kwart finale. Hierbij presenteren de teams hun idee aan hun klasgenoten en de eigen leerkracht.
De leerkracht kan de winnaars eventueel verbeterpunten geven over de presentatie. Welllicht kan er nog wat bijgeschaafd worden.

HALVE FINALE: Uit de kwart finale komen maximaal 3 winnaars per groep. Zij mogen een week later naar de halve finale.
De halve finale wordt gehouden op de eigen school, tussen alle winnende teams van de kwart finale. Dat zijn er dus 3 per groep. Met meerdere jaargroepen 7, zeg twee, zijn dat dus 6 teams. De jury bestaat uit de eigen leerkracht(en) en de directeur.

FINALE: Uit de halve finale komt één winnaar. Tijdens de finale zal één team per school de strijd aan gaan met de winnaars van de ander scholen. Een vakjury zal hier de winnaar bepalen. De school van het winnende team zal de Willie Wortel Wissel Award een jaar lang op school mogen laten pronken!

Kijk hier het introductiefilmpje.


 

Spaarnesant Innovatie beurs

Één van de ambities van Spaarnesant is om innovatie in het onderwijs de ruimte te geven en te stimuleren. Daarom introduceren we komend jaar ‘de SPS innovatiebeurs‘, een geldbedrag voor medewerkers met de beste ideeën voor onderwijsinnovatie die daarmee gerealiseerd mogen worden.

We zijn op zoek naar enthousiaste medewerkers die onderzoekend en ondernemend ingesteld zijn en aan de slag willen met een vernieuwend plan of idee binnen hun school.

De 6 beste ideeën worden elk gesponsord met een geldbedrag van maximaal €2.000. Het bedrag kan al worden ingezet in het schooljaar 2019-2020. Het budget kan worden besteed aan materiaal, literatuur, scholing of ambulante tijd. Ook is er de mogelijkheid tot co-financiering vanuit de school als de innovatie tevens op schoolniveau plaatsvindt.

Aanvragen worden beoordeeld door een commissie van drie leden. Zij stellen vast of een aanvraag voldoet aan gestelde voorwaarden en maken een keuze bij meerdere geschikte aanvragen.

 

 

Voorwaarde(n) aanvraag:

  • Je werkt op school aan een verandering van het onderwijsproces. Deze verandering is duurzaam en ‘nieuw’ binnen Spaarnesant en vraagt om onderzoek en ontwikkeling.
  • Binnen de innovatieve ontwikkeling heb jij verantwoordelijkheid en zeggenschap. Jouw rol is duidelijk beschreven binnen de aanvraag. Je betrekt je directe collega’s op actieve wijze.
  • De schoolleiding is op de hoogte van het plan en van deze aanvraag.
  • In je aanvraag geef je informatie over de doelstelling, de werkwijze en planning van de innovatie. Kies zelf een passende manier om je aanvraag te doen!
  • Je staat open voor het delen van je ideeën en resultaten.
  • In het afgelopen jaar hebben we allemaal ervaren dat een hybride vorm van onderwijs door corona interessante vernieuwingen van het onderwijs vraagt. Tof als jouw idee inspeelt op deze nieuwe vorm van lesgeven en leren!