Laden Cursussen

Pedagogisch Tact

‘Het goede doen op het juiste moment, ook in de ogen van de leerling’

Het is een illusie om te denken dat voor pedagogisch handelen een handboek bestaat. Toch kun je wel een tactvolle basishouding ontwikkelen, die jou helpt vaker de leraar te zijn die je wilt zijn. Dat is wat we beogen met het traject Pedagogische Tact (PT), kort samengevat als ‘het goede doen, op het juiste moment, ook in de ogen van de ander’.

In de koers van Spaarnesant: Het Kompas, staat dat we gaan werken vanuit onze pedagogische opdracht.

Maar hoe doe je dit?

Collega’ s die dit traject al volgden: “Heel fijn om een schat aan waardevolle instrumenten aangereikt te krijgen, waardoor je aan het denken gezet wordt.
Dit traject raad ik iedereen aan! Een verbindende cursus.”

Wat

In het traject Pedagogische Tact zet je vragen centraal die gaan over de interactie tussen jou en je leerlingen en hun ouders, zoals:

 • Wat schuilt er achter het (soms uitdagende) gedrag van leerlingen? Hoe wil ik als leraar zijn voor mijn leerlingen/studenten en waar neem ik ze mee naartoe? Hoe bouw ik verder aan een stevige (werk)relatie met mijn leerlingen, ook met die ene moeilijk bereikbare?
 • Welke patronen zijn er in mijn pedagogisch handelen gekomen die niet of niet meer behulpzaam zijn? Hoe doorbreek ik die?
 • Hoe kan ik me meer bewust worden van de emoties en gedachten die mijn reacties op bepaalde leerlingen (en ouders) beïnvloeden?

Hoe

Jouw onderwijspraktijk is je werkmateriaal en jouw pedagogische kompas geeft richting aan je ontwikkeling. In de groep waarmee je werkt ben je bereid om echt in de spiegel te kijken als het gaat om jouw pedagogisch handelen en je te laten steunen door de anderen deelnemers. Uiteraard vragen we jou ook om als steunbron te fungeren voor de anderen in de groep. Ook jouw eigen leerlingen zullen hierin een belangrijke bron van inspiratie zijn.

Er is veel ruimte voor eigen leervragen, waarmee je dit traject vooral zelf zin en betekenis geeft. Tussen de bijeenkomsten werk je met praktijkopdrachten. Het streven is om steeds vaker ‘het goede te doen, op het juiste moment, óók in de ogen van de ander’.

Vier aandachtsgebieden

In het traject Pedagogische Tact (PT) staan vier ‘aandachtsgebieden’ centraal.

 1. Pedagogische opdracht. Wat is volgens jou de bedoeling van onderwijs in relatie tot de samenleving? En wat betekent dit voor je rol en verantwoordelijkheid in de ontwikkeling van leerlingen?
 2. De leraar is zijn eigen belangrijkste instrument. Inzicht in eigen kwaliteiten en die manifesteren in je handelen.
 3. Leerling zien als partner en actor. Kennis van de leerling, perspectief van de ander kunnen en willen innemen.
 4. Leraar zijn binnen een team. Een onderzoekende en open houding in het team, werken vanuit een gezamenlijke visie en elkaar als steunbron ervaren.

Wat brengt het je

Je wordt je bewuster van je handelen en het effect ervan op de ander. De relatie met je leerlingen en collega’s wordt rijk en voedend. Je bouwt een nieuw handelingsrepertoire op. En je staat steviger, omdat je hebt geleerd je keuzes te legitimeren. Je ervaart meer rust en ruimte in je dagelijkse werk, juist door aandacht te geven aan wat jij écht belangrijk vindt. De waan van de dag, of wat er allemaal moet nemen minder vaak de overhand.

Data

Het open individuele traject bestaat uit 6 bijeenkomsten van 4 uur. Daarnaast werk je zelf (samen of alleen) aan tussentijdse praktijkopdrachten.

Steeds op woensdagen van 13.30-17.30 uur.

15 november 2023

6 december

10 januari 2024

14 februari

13 maart

10 april

*Voor scholen met gelijke schooltijden hopen we dat je bijtijds weg kunt. Overleg met je directeur!

 • 15 nov 2023
 • Van 13:30 uur
 • Tot 17:30 uur
 • Spaarnesant
 • Anouk Liebrand
 • Opleiding
 • 12 plekken
 • Categorie 5

Inschrijven

Om je in te schrijven moet je ingelogd zijn.

Heb je nog geen account aangemaakt? Registreer je op deze pagina!

Cursus door

Anouk Liebrand

Anouk Liebrand is docent bij NIVOZ, waar zij het traject Pedagogische Tact begeleidt. nivoz.nl

Wil je niets missen? Bekijk dan ons gehele aanbod.

Volledige aanbod