Pedagogisch Tact - Spaarnesant Academie Pedagogisch Tact - Spaarnesant Academie

Laden Cursussen
 • Dit evenement is voorbij.

Pedagogisch Tact

« Terug naar aanbod

‘Het goede doen op het juiste moment, ook in de ogen van de leerling’

Het is een illusie om te denken dat voor pedagogisch handelen een handboek bestaat. Toch kun je wel een tactvolle basishouding ontwikkelen, die jou helpt vaker de leraar te zijn die je wilt zijn. Dat is wat we beogen met het traject Pedagogische Tact (PT), kort samengevat als ‘het goede doen, op het juiste moment, ook in de ogen van de ander’.

In de nieuwe koers van Spaarnesant: Het Kompas, staat dat we gaan werken vanuit onze pedagogische opdracht.

Maar hoe doe je dit?

Doelgroep

“Dit is de leraar die je wilt zijn. Er ging echt een wereld voor mij open. Ik hoop dat er collega’s zijn die dit willen volgen” Dit traject is in het bijzonder gericht op leraren die al enkele jaren ervaring hebben en zich afvragen hoe ze die merkwaardige momenten – waarop een probleemsituatie in de klas zich als vanzelf oploste door hun eigen goede uitspraak, handeling of interventie – vaker kunnen laten plaatsvinden.

Wat

In het traject Pedagogische Tact zet je vragen centraal die gaan over de interactie tussen jou en je leerlingen en hun ouders, zoals:

 • Wat schuilt er achter het (soms uitdagende) gedrag van leerlingen? Hoe wil ik als leraar zijn voor mijn leerlingen/studenten en waar neem ik ze mee naartoe? Hoe bouw ik verder aan een stevige (werk)relatie met mijn leerlingen, ook met die ene moeilijk bereikbare?
 • Welke patronen zijn er in mijn pedagogisch handelen gekomen die niet of niet meer behulpzaam zijn? Hoe doorbreek ik die?
 • Hoe kan ik me meer bewust worden van de emoties en gedachten die mijn reacties op bepaalde leerlingen (en ouders) beïnvloeden?

Hoe

Jouw onderwijspraktijk is je werkmateriaal en jouw pedagogische kompas geeft richting aan je ontwikkeling. In de groep waarmee je werkt ben je bereid om echt in de spiegel te kijken als het gaat om jouw pedagogisch handelen en je te laten steunen door de anderen deelnemers. Uiteraard vragen we jou ook om als steunbron te fungeren voor de anderen in de groep. Ook jouw eigen leerlingen zullen hierin een belangrijke bron van inspiratie zijn.

Er is veel ruimte voor eigen leervragen, waarmee je dit traject vooral zelf zin en betekenis geeft. Tussen de bijeenkomsten werk je met praktijkopdrachten. Het streven is om steeds vaker ‘het goede te doen, op het juiste moment, óók in de ogen van de ander’.

Vier aandachtsgebieden

In het traject Pedagogische Tact (PT) staan vier ‘aandachtsgebieden’ centraal.

 1. Pedagogische opdracht. Wat is volgens jou de bedoeling van onderwijs in relatie tot de samenleving? En wat betekent dit voor je rol en verantwoordelijkheid in de ontwikkeling van leerlingen?
 2. De leraar is zijn eigen belangrijkste instrument. Inzicht in eigen kwaliteiten en die manifesteren in je handelen.
 3. Leerling zien als partner en actor. Kennis van de leerling, perspectief van de ander kunnen en willen innemen.
 4. Leraar zijn binnen een team. Een onderzoekende en open houding in het team, werken vanuit een gezamenlijke visie en elkaar als steunbron ervaren.

Wat brengt het je

Je wordt je bewuster van je handelen en het effect ervan op de ander. De relatie met je leerlingen en collega’s wordt rijk en voedend. Je bouwt een nieuw handelingsrepertoire op. En je staat steviger, omdat je hebt geleerd je keuzes te legitimeren. Je ervaart meer rust en ruimte in je dagelijkse werk, juist door aandacht te geven aan wat jij écht belangrijk vindt. De waan van de dag, of wat er allemaal moet nemen minder vaak de overhand.

Data

Het open individuele traject bestaat uit 5 bijeenkomsten van 5 uur. Daarnaast werk je zelf (samen of alleen) aan tussentijdse praktijkopdrachten.

Van 13.00-18.00 uur

(*overleg met je directie of je mee kan doen, omdat dit deels onder schooltijd is)

maandag 27 maart

maandag 15 mei

vrijdag 2 juni

maandag 12 juni

maandag 26 juni

 • 27 mrt 2023
 • Van 13:00 uur
 • Tot 18:00 uur
 • M.L. King/ Plein Oost
 • Bijeenkomst
 • 8 plekken
 • Categorie 5

Inschrijven

Om je in te schrijven moet je ingelogd zijn.

Heb je nog geen account aangemaakt? Registreer je op deze pagina!

Cursuslocatie

M.L. King/ Plein Oost
Haarlem

Van Zeggelenplein 31a
Haarlem, 2032 KA Nederland

Wil je niets missen? Bekijk dan ons gehele aanbod.

Volledige aanbod