Pedagogisch adviseren
Naar een echt advies zonder uitstroomstrookje …
Aanleiding
Er is veel discussie over de rol van gestandaardiseerde toetsing in het adviesproces. Dat komt onder meer door het proefschrift van Karen Heij. Hoewel dat vooral gaat over de eindtoets van het CITO (en andere eindtoetsen), is de kern van het probleem op alle gestandaardiseerde toetsen van toepassing. De basis van deze toetsen is smal (alleen wat gemakkelijk objectief toetsbaar is wordt getoetst) en de indeling van de kinderen in niveaus ten opzichte van het gemiddelde is leidend.
De overheid heeft besloten om de eindtoets weer belangrijker te maken door de toets (hij heet dan doorstroomtoets) vóór het eindadvies af te nemen. Gezien de inhoudelijke tekortkomingen van de toets willen wij met jullie nadenken over een adviestraject zonder uitstroomstrookje op basis van het volgsysteem.
Programma
- Inleiding: waarom willen we adviseren zonder uitstroomstrookje?
- Workshop: hoe komen we tot een afgewogen adviestraject, waarin een completer beeld van de mogelijkheden van kinderen wordt “gematcht” met de wensen van kind en ouders.
- Opbrengst: hoe ziet ons ideale adviestraject er mogelijk uit?
- Afsluiting met borrel
Doelgroep
- Leerkrachten groep 6, 7, 8
- IB-ers
- Directieleden
Datum
17 januari 2023
15.30-17.00 uur
Inschrijven
Om je in te schrijven moet je ingelogd zijn.
Cursuslocatie
Spaarnesant Haarlem
Schipholpoort 2
Haarlem,
2034 MA
Cursus door
Werkgroep pedagogisch adviseren
Leden van deze Spaarnesant werkgroep zijn: Marten Elkerbout, Sanne Groot, Dagmar Jeurissen, Irene de Later, Cathelijne Thomas en Arlette van der Veldt.